maanantai 10. marraskuuta 2014

Millania ja operanttia

Nyt liikun tiedostetusti heikoilla jäillä. Asia uhkaa mielessäni levitä niin laajalle että saapa nähdä saanko sitä kirjoitettua auki. Tähän mennessä kirjoitan jo toista iltaa.

 Varmaan jokaisella koira-aiheisella keskustelupalstalla pyörii video Cesar Millanista ja noutajasta joka puolustaa ruokakuppiaan aggressiivisesti, eli on muodin mukaisesti resurssiaggressiivinen. Videon aiheena on se miksi kukaan tykkää Millanista. Millanihan kyllä herättää mielipiteitä, on väkivaltainen, käyttää sähköä ja ja. Videon linkki menee facebookkiin.

Cesar Millan video

 Tää Lehtosen Jaken video kuvaa hyvin munkin ajatuksia aiheesta:

Jakke Lehtosen video

Itse en nyt ala syväluotaamaan olisiko tilanne pitänyt tehdä mielestäni toisin jne. Koiralta provosoitiin käytös esiin ja siihen puututtiin. Cesar tuli purruksi ja sille on naureskeltu että muka osaa lukea koiraa ja tulee purruksi kaikista varoittavista merkeistä huolimatta. Mä, ja moni muu ajattelee ettei Cesar uskonut koiran purevan ihmistä tilanteessa jossa sillä on mahdollisuus väistää. Jokatapauksessa, tuossa tilanteessa olisi virhe luovuttaa. Sillä vahvistetaisiin koiran käytöstä. En ole nähnyt koko jaksoa, sikäli huono ottaa kantaa koko asiaan.

Mutta onhan CM guru omalla alallaan, todellisten ongelmakoirien kanssa. Ne koirat ovat vahvoja, tai epävarmoja tai ovat päässeet toteuttamaan itseään kauan ja ongelmat on syvällä. Vertailuina käytetään monesti esim Stillwelliä, joka niissä jaksoissa mitä olen nähnyt, on kouluttanut ovikellolle haukkuvaa fifiä tms. Onko tämä vertailukelpoinen ihmisagren pittbullin kanssa? Tai sitten suhahdus ja sormella tökkäys, väkivaltaa? Pitäisi ehkä ymmärtää mitä niillä haetaan.

Kaikista vastaväitteistä eniten haluaisin vilpittömästi nähdä vertailukelpoisen vaihtoehdon? Jonkun jolla oikeasti olisi näyttöä edes tuonnepäin olevista määristä ongelmakoiria. Hirveästi hypetetään operantista koulutustyylistä. Mä en enää ole varma mitä sillä operantilla tarkoitetaan. Muutamassa keskustelussa on selvinnyt että sekin sisältää pakotteita, rangaistuksia jne. Ihmiset ei vain ymmärrä että pelkkä katse voi olla pakote, ei-sana on pakote, höpöhöpö on pakote. Ei kun pakote, tai jos se laajennetaan käsittämään vielä rangaistus, tarkoittaa sähköpantaa ja hirveää hihnasta repimistä että koiran niskanikamat vain paukkuu.

Operantti tyyli on kuulemma ihan tutkitusti todettu tehokkaimmaksi tavaksi eläinten oppia. En ole näihin tutkimuksiin tutustunut tarkemmin, mä kun tiedän kokemuksesta että tutkittu teoria ei oikein kohtaa käytännön kanssa. Enkä tiedä millä asteikolla oppiminen on mitattu. Tarkoittaako se että milloin koira istuu kuullessaan "istu" käskyn? Tarkoittaako se että milloin koira kuulee istukäskyn kun jänis juoksee nenän edestä, tai edessä on juoksuinen narttu? Ja onko tarkoitus saada koira ylipäätään istumaan vai istumaan nopeasti ja varmasti myös silloin kun sen vietti on korkealla, tai ympärillä tapahtuu?

Käytän mielelläni seuraavaa videota esimerkkinä. Videon on ladannut yksi suomalainen operantin koulutustyylin kouluttaja, joka pitää ihan koulutuksia ja seminaareja. Uskalla videon tähän linkittää kun se ihan julkisesti on youtubessa.

Nouto

Palveluskoirakokeiden tottelevaisuuskoeohjeessa lukee näin: Rauhallisesti ohjaajan vieressä vapaana istuvan koiran tulee käskyllä ”tuo” juosta nopeasti ja suoraan noutokapulan luo, ottaa se heti suuhunsa ja tuoda se ohjaajalle nopeasti ja suoraan. Teknisestihän videon koira tuo kyllä kapulan. Mutta missä on nopeus? Joku sanoi ettei collien fysiikalla rakenneta mitään supernoutoa. No jos collien fysiikalla ei ton parempaan pysty, kannattaisi käyttää koira lääkärissä. "operantisti rakennetaan innokas ja halukas koira". Missä kohtaa tämä näkyy videolla? Ihan suoraan sanottuna suoritus on niin huono etten viitsisi videota julkaista jos maksua vastaan koiria kouluttaisin.

Lisää videoita löytyy tolta kanavalta, saa jokainen ihan itse miettiä ja katsella. Mulle on enää turha tulla kenenkään sanomaan että puhtaasti operantisti kukaan mitään kunnollista rakentaa. Sitten voi tulla kun on näyttöjä. Puhtaasti operantisti koulutetulla tehtyjä tuloksia. Eikä sellaisia että joku jossain on saanut ipo1 tuloksen. Suurimpaan ääneen sitä puolustavat eivät ole ikinä missään pärjänneet tai omistavat jonkin seurakoiran. Ajatuksenahan asia on ihan hieno, koiralle ei tule paha mieli, sille ei tule stressiä tms.

Todellisuudessa asiaa tiedostamattomat aiheuttavat monesti koiralleen hirveän stressin psyykkisellä tai vokaalisella pakotteella, antamatta sille tietä purkautua. Ihan noin ajatuksen tasolla ihmispuolelta, eikö henkiset kolhut olekaan niin vakavia? "Pk-puolen ihmiset tekevät sitä ja tätä". Mä olen nähnyt ihan yhtäpaljon tokossa ja agilityssa. Siellä ei vain ymmärretä tekevänsä sitä. Eikä ymmärretä että monet koiran ongelmista johtuu siitä, paineesta jolle ei ole purkautumiskanavaa. Joka lajissa ja koulutustyylissä syyllistytään kärjistyksiin ja rankkoihin yleistyksiin. Mutta kyllä mulla on tunne että operantin kannattajat yleistävät kaiken muun koiran pahoinpitelyksi. Kannattaisi miettiä omaa pesää ennenkuin kovin kiviä nakkelee.

Eri tyylit ja kannattajakunnat ovat yllättävän lähellä toisiaan, monesti puhutaan vain aidasta ja toinen aidan seipäästä. Nimikkeet eroavat mutta itse sisältö on sama. "Laumanjohtaja" on yksi helpoiten ristiriitoja aiheuttava nimike. Remun aikaan kun meillä oli talossa 3 urosta ja minttu. Laumadynamiikka tuli selkeästi esiin. Ja se kuinka helppo tuollaiseen on saada häiriöitä. Minttu, pienestä koostaan huolimatta, on selkeästi yksi huomioitava asia. Entäs se kun laumaamme sulautettiin Appi-vanhempien uros sheltti. Sosiaalisesti lievästi puutteellinen, suuri egoinen vapaankasvatuksen tulos.

Sheltti oli meillä 3 viikkoa hoidossa ilman isompia riitelyitä. Pieniä keskusteluja kyllä kävimme mutta hyvin se laumaamme sulautui. Ja olen asiasta ihan ylpeä. Silloin sain käsitystä siitä mitä tarkoittaa sana "laumanjohtaja". Silloin sain käsitystä mitä vaatii Millanin lauman pysyminen tasapainossa. Se vaatii varman, tasapainoisen laumanjohtajan, tai auktoriteetin, tai miten nyt haluaa asian ilmaista. Mietinkin että kuinka paljon vaatisi operanttia vahvistamista tuollaisen lauman yhteen liittäminen. Tai kuinka paljon vaatii koiran kouluttaminen puhtaasti operantisti oikeasti korkealle tasolle, SM-tasolle tai MM-tasolle?

Emmä tiedä oliko tässä nyt päätä eikä häntää. Fanaattisimmat tietyn tyylin kannattajat eivät näe metsää puilta. Oikeasti taitavat ja menestyvät käyttävät sujuvasti kaikkia tyylejä. Hyvin suuri osa koirista, ja varmasti kaikki menestyvät, rakennetaan positiivisella vahvistamisella. Minäkin käytän välillä täysin operanttia. Tällä hetkellä teen molempien kanssa maahan-istu-seiso erottelua operantisti. Olen itse täysin passiivinen ja koira saa palkan kun tekee oikein. Pohja tälle on kyllä tehty houkuttelemalla. Ronille rakennetaan ohjaajan lähellä oloa rauhan ja kanavoinnin kautta. Bradille rakennetaan malttia patoamalla ja yritän kovasti saada sille rauhaa ohjaajan lähellä. Tämä olisi olennaista esim noutoon. Käytän henkisiä ja vokaalisia pakotteita, fyysistä en käytä kun se ei vaan multa onnistu. Hallitsematonta painetta on poistettu ohjaajasta, hallittua painetta silti käytetään.