maanantai 10. marraskuuta 2014

Millania ja operanttia

Nyt liikun tiedostetusti heikoilla jäillä. Asia uhkaa mielessäni levitä niin laajalle että saapa nähdä saanko sitä kirjoitettua auki. Tähän mennessä kirjoitan jo toista iltaa.

 Varmaan jokaisella koira-aiheisella keskustelupalstalla pyörii video Cesar Millanista ja noutajasta joka puolustaa ruokakuppiaan aggressiivisesti, eli on muodin mukaisesti resurssiaggressiivinen. Videon aiheena on se miksi kukaan tykkää Millanista. Millanihan kyllä herättää mielipiteitä, on väkivaltainen, käyttää sähköä ja ja. Videon linkki menee facebookkiin.

Cesar Millan video

 Tää Lehtosen Jaken video kuvaa hyvin munkin ajatuksia aiheesta:

Jakke Lehtosen video

Itse en nyt ala syväluotaamaan olisiko tilanne pitänyt tehdä mielestäni toisin jne. Koiralta provosoitiin käytös esiin ja siihen puututtiin. Cesar tuli purruksi ja sille on naureskeltu että muka osaa lukea koiraa ja tulee purruksi kaikista varoittavista merkeistä huolimatta. Mä, ja moni muu ajattelee ettei Cesar uskonut koiran purevan ihmistä tilanteessa jossa sillä on mahdollisuus väistää. Jokatapauksessa, tuossa tilanteessa olisi virhe luovuttaa. Sillä vahvistetaisiin koiran käytöstä. En ole nähnyt koko jaksoa, sikäli huono ottaa kantaa koko asiaan.

Mutta onhan CM guru omalla alallaan, todellisten ongelmakoirien kanssa. Ne koirat ovat vahvoja, tai epävarmoja tai ovat päässeet toteuttamaan itseään kauan ja ongelmat on syvällä. Vertailuina käytetään monesti esim Stillwelliä, joka niissä jaksoissa mitä olen nähnyt, on kouluttanut ovikellolle haukkuvaa fifiä tms. Onko tämä vertailukelpoinen ihmisagren pittbullin kanssa? Tai sitten suhahdus ja sormella tökkäys, väkivaltaa? Pitäisi ehkä ymmärtää mitä niillä haetaan.

Kaikista vastaväitteistä eniten haluaisin vilpittömästi nähdä vertailukelpoisen vaihtoehdon? Jonkun jolla oikeasti olisi näyttöä edes tuonnepäin olevista määristä ongelmakoiria. Hirveästi hypetetään operantista koulutustyylistä. Mä en enää ole varma mitä sillä operantilla tarkoitetaan. Muutamassa keskustelussa on selvinnyt että sekin sisältää pakotteita, rangaistuksia jne. Ihmiset ei vain ymmärrä että pelkkä katse voi olla pakote, ei-sana on pakote, höpöhöpö on pakote. Ei kun pakote, tai jos se laajennetaan käsittämään vielä rangaistus, tarkoittaa sähköpantaa ja hirveää hihnasta repimistä että koiran niskanikamat vain paukkuu.

Operantti tyyli on kuulemma ihan tutkitusti todettu tehokkaimmaksi tavaksi eläinten oppia. En ole näihin tutkimuksiin tutustunut tarkemmin, mä kun tiedän kokemuksesta että tutkittu teoria ei oikein kohtaa käytännön kanssa. Enkä tiedä millä asteikolla oppiminen on mitattu. Tarkoittaako se että milloin koira istuu kuullessaan "istu" käskyn? Tarkoittaako se että milloin koira kuulee istukäskyn kun jänis juoksee nenän edestä, tai edessä on juoksuinen narttu? Ja onko tarkoitus saada koira ylipäätään istumaan vai istumaan nopeasti ja varmasti myös silloin kun sen vietti on korkealla, tai ympärillä tapahtuu?

Käytän mielelläni seuraavaa videota esimerkkinä. Videon on ladannut yksi suomalainen operantin koulutustyylin kouluttaja, joka pitää ihan koulutuksia ja seminaareja. Uskalla videon tähän linkittää kun se ihan julkisesti on youtubessa.

Nouto

Palveluskoirakokeiden tottelevaisuuskoeohjeessa lukee näin: Rauhallisesti ohjaajan vieressä vapaana istuvan koiran tulee käskyllä ”tuo” juosta nopeasti ja suoraan noutokapulan luo, ottaa se heti suuhunsa ja tuoda se ohjaajalle nopeasti ja suoraan. Teknisestihän videon koira tuo kyllä kapulan. Mutta missä on nopeus? Joku sanoi ettei collien fysiikalla rakenneta mitään supernoutoa. No jos collien fysiikalla ei ton parempaan pysty, kannattaisi käyttää koira lääkärissä. "operantisti rakennetaan innokas ja halukas koira". Missä kohtaa tämä näkyy videolla? Ihan suoraan sanottuna suoritus on niin huono etten viitsisi videota julkaista jos maksua vastaan koiria kouluttaisin.

Lisää videoita löytyy tolta kanavalta, saa jokainen ihan itse miettiä ja katsella. Mulle on enää turha tulla kenenkään sanomaan että puhtaasti operantisti kukaan mitään kunnollista rakentaa. Sitten voi tulla kun on näyttöjä. Puhtaasti operantisti koulutetulla tehtyjä tuloksia. Eikä sellaisia että joku jossain on saanut ipo1 tuloksen. Suurimpaan ääneen sitä puolustavat eivät ole ikinä missään pärjänneet tai omistavat jonkin seurakoiran. Ajatuksenahan asia on ihan hieno, koiralle ei tule paha mieli, sille ei tule stressiä tms.

Todellisuudessa asiaa tiedostamattomat aiheuttavat monesti koiralleen hirveän stressin psyykkisellä tai vokaalisella pakotteella, antamatta sille tietä purkautua. Ihan noin ajatuksen tasolla ihmispuolelta, eikö henkiset kolhut olekaan niin vakavia? "Pk-puolen ihmiset tekevät sitä ja tätä". Mä olen nähnyt ihan yhtäpaljon tokossa ja agilityssa. Siellä ei vain ymmärretä tekevänsä sitä. Eikä ymmärretä että monet koiran ongelmista johtuu siitä, paineesta jolle ei ole purkautumiskanavaa. Joka lajissa ja koulutustyylissä syyllistytään kärjistyksiin ja rankkoihin yleistyksiin. Mutta kyllä mulla on tunne että operantin kannattajat yleistävät kaiken muun koiran pahoinpitelyksi. Kannattaisi miettiä omaa pesää ennenkuin kovin kiviä nakkelee.

Eri tyylit ja kannattajakunnat ovat yllättävän lähellä toisiaan, monesti puhutaan vain aidasta ja toinen aidan seipäästä. Nimikkeet eroavat mutta itse sisältö on sama. "Laumanjohtaja" on yksi helpoiten ristiriitoja aiheuttava nimike. Remun aikaan kun meillä oli talossa 3 urosta ja minttu. Laumadynamiikka tuli selkeästi esiin. Ja se kuinka helppo tuollaiseen on saada häiriöitä. Minttu, pienestä koostaan huolimatta, on selkeästi yksi huomioitava asia. Entäs se kun laumaamme sulautettiin Appi-vanhempien uros sheltti. Sosiaalisesti lievästi puutteellinen, suuri egoinen vapaankasvatuksen tulos.

Sheltti oli meillä 3 viikkoa hoidossa ilman isompia riitelyitä. Pieniä keskusteluja kyllä kävimme mutta hyvin se laumaamme sulautui. Ja olen asiasta ihan ylpeä. Silloin sain käsitystä siitä mitä tarkoittaa sana "laumanjohtaja". Silloin sain käsitystä mitä vaatii Millanin lauman pysyminen tasapainossa. Se vaatii varman, tasapainoisen laumanjohtajan, tai auktoriteetin, tai miten nyt haluaa asian ilmaista. Mietinkin että kuinka paljon vaatisi operanttia vahvistamista tuollaisen lauman yhteen liittäminen. Tai kuinka paljon vaatii koiran kouluttaminen puhtaasti operantisti oikeasti korkealle tasolle, SM-tasolle tai MM-tasolle?

Emmä tiedä oliko tässä nyt päätä eikä häntää. Fanaattisimmat tietyn tyylin kannattajat eivät näe metsää puilta. Oikeasti taitavat ja menestyvät käyttävät sujuvasti kaikkia tyylejä. Hyvin suuri osa koirista, ja varmasti kaikki menestyvät, rakennetaan positiivisella vahvistamisella. Minäkin käytän välillä täysin operanttia. Tällä hetkellä teen molempien kanssa maahan-istu-seiso erottelua operantisti. Olen itse täysin passiivinen ja koira saa palkan kun tekee oikein. Pohja tälle on kyllä tehty houkuttelemalla. Ronille rakennetaan ohjaajan lähellä oloa rauhan ja kanavoinnin kautta. Bradille rakennetaan malttia patoamalla ja yritän kovasti saada sille rauhaa ohjaajan lähellä. Tämä olisi olennaista esim noutoon. Käytän henkisiä ja vokaalisia pakotteita, fyysistä en käytä kun se ei vaan multa onnistu. Hallitsematonta painetta on poistettu ohjaajasta, hallittua painetta silti käytetään.


8 kommenttia:

 1. Hei Jani!

  Olet linkittänyt videon minun edesmenneestä koirastani, Anskusta. Haluaisin kertoa videon taustasta, sillä sivullasi se on nyt asetettu väärään kontekstiin. Näyttää siltä, ettet ole videota linkittäessäsi miettinyt missä vaiheessa koulutus videon ottamisen aikaan oli, mikä oli lopullinen tavoitte ja mitkä ovat koiran taustatiedot. Siksi haluaisin niitä asioita sinulle hieman valottaa.

  Anskulle tehtiin tuona treenikertana ensimmäistä kertaa nouto kokonaisena ketjuna. Lopullinen tavoite oli vain saada nouto kokonaiseksi ketjuksi - koira sai täysin itse valita vauhtinsa ja sitä ei pyritti millään tavalla parantamaan. Miksi näin? Siinä tullaankin tärkeään asiaan koiran taustatiedoissa.

  Ansku sairasti nivelreumaa. Jollei nivelreuma ole sairautena tuttu, voit lukea siitä esimerkiksi täältä: http://www.reumaliitto.fi/reuma-aapinen/reumataudit/nivelreuma/ Tässä vielä lainauksena, mitä nivelreuma muun muassa aiheuttaa: ”Vaikka liikkuminen ja muut nivelten toiminnat saattavat vaikeutua suuresti, useimmat potilaat pitävät itse kipua pahimpana ongelmanaan.” Ymmärtänet varmaankin tämän jälkeen, ettei tällaista sairautta sairastavalle koiralle voida kouluttaa vauhtia, vaan on ensiarvoisen tärkeää, ettei sitä millään tavalla painosteta liikkumaan muuten kuin omalla tahdillaan. Kun vertaat videolla näkyvää treeniä valmiiseen tottiksen noutosuoritukseen, niin ymmärtänet, että näitä asioita ei voida verrata. Anskulle ei ollut tavoitteena kouluttaa tottiksen kisasuoritusta eikä vauhdin parantamiselle ollut fyysisiä edellytyksiä.

  Ansku joutui lopettamaan treenaamisen kokonaan noin 2 kuukautta tämän videon ottamisen jälkeen. Menetin Anskun noin 10 kuukautta tämän videon ottamisen jälkeen. Tällaisen koiran suorituksen arvosteleminen tottiksen valmiiseen kisasuoritukseen verraten ja sen myötä koko operantin koulutustavan leimaaminen on epärelevanttia.

  Asiattomana pidän myös sitä, että arvostelet minua kouluttajana, muttet kuitenkaan linkitä videota, jossa esiintyisin. Sen sijaan valitset videon, jossa mieheni harjoittelee ensimmäisiä kertoja kouluttamista. Tämänlainen videon esiin nostaminen ja tällainen arvosteleminen tuntuu epäreilulta harjoittelevaa kouluttajaa kohtaan. Se tappaa varsin tehokkaasti innon esiintyä minkäänlaisissa videoissa tai edes harjoitella koko kouluttamista.

  Vinkkinä muidenkin videoideni arvioimiseen: Kuvaan pääosin keskeneräistä koulutusta ja myös niitä epäonnistumisia. En pyri tekemään itsestäni tai koulutuksestani epärealistista kiiltokuvaa ja julkaise vain tarkoin valittuja täydellisiä otoksia, mikä tuntuu olevan nykypäivänä kantava ajatus monissa blogeissa. Jollei tunnista mikä koulutusvaihe videolla on menossa, ei sitä kannata ainakaan arvioida valmiiseen täydelliseen suoritukseen verraten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vain, ja kiitos kiinnostuksestasi blogiani kohtaan. Näin taustat tietäen valitsin huonon videon esimerkiksi. Anteeksi siitä.

   Video oli valittu esimerkiksi operantista koulutuksesta, ei kouluttajasta. Törmäsin kanavaasi toisessa yhteydessä kun jonkin aikaa sitten mainostettiin koulutustasi. Siksi uskalsin ottaa sinut esimerkiksi. Osaan kyllä katsoa koulutusvaihetta, eikä minua häiritse keskeneräisyys. Videosta ei käynyt ilmi nyt kertomiasi asioita joten se toimii nyt huonona esimerkkinä. Mutta ihan vinkkinä, videosta kannattaisi käydä ilmi olennaiset tiedot. Kanavaasi on kuitenkin mainostettu ihan julkisesti keskusteluissa jossa operanttia koulutusta puolustetaan. Jos minulle se toimii käyntikorttinasi, uskon niin käyvän muillekin.

   Mitä tulee muihin videoihin ja koulutusvaiheisiin, niin yleensä se punainen lanka on näkyvissä keskeneräisessäkin suorituksessa. Ymmärtääkseni sinä, kuten minäkin, opetamme suoritukset palasista jotka sitten yhdistetään. Minä en ketjua edes yritä kasata, ennen kuin sen lenkit ovat riittävän vahvoja, eli osat kutakuinkin valmiita. Mielestäni siinä vaiheessa kun liike kasataan, edes osa osista pitäisi olla suht valmiita. Palatakseni esimerkki videoon, nousi mieleeni kysymys. Miksi koiralla teetetään sellaista johon sillä ei ole fyysisiä edellytyksiä? Videosta näkee ainakin sen, ettei koira ole mitenkään innokas suorittamaan.

   Poista
 2. Hubaisaa on, että paras tuntemani koirankouluttaja ei mieti mitään teorioita. Hän vain kouluttaa ja tekee tuloksia. Hänellä on sisäinen kouluttajan taito ja tulosten määrä taitaa olla ylivertainen koko maailmassa. Eri rotuja: laumanvartijoista malinoisiin ja kaikki koulutettu monen lajin valioksi.
  Lisäksi hän on sellainen, joka ei koskaan korosta itseään, ei kehu omien koiriensa tuloksilla, ei tuo itseään esille. On aina valmis auttamaan, neuvomaan ja sitä osaamista löytyy ihan joka ikiseen lajiin: toko, koiratanssi, kaikki PK-lajit, pelastuskoiralajit ja vepeilyn muuta Suomen mestaruus.
  Sellainen vaatimaton ja ei todellakaan mieti mitään toeriaa vaan osaa katsoa koiraa ja kaivaa takataskustaan erilaisia kokeiluja eri tilanteeseen. Oli se sitten operanttia, oli se mitä tahansa.
  Paras kokemus tästä vaatimattomuudesta oli, kun treenasin koiraa näyttelyyn. Siinä hän tuli neuvomaan ja vasta siinä kertoi, että yksi hänen koiristaan oli Euroopan Voittaja ja että hän on kulkenut erinäisissä näyttelyissä - myös kissanayttelyissä- ympäri Eurooppaa. Osaamista sillakin tasolla, ei vain koskaan tuonut sitä esiin ennen tätä pientä tapahtumaa Kemin kentällä.

  Olen ollut onnekas, että olen saanut treenata tämän kouluttajan opissa lähes viisitoista vuotta. Vaikka en itse ole yhtään valiota kouluttanut, olen kuitenkin saanut niin paljon neuvoa ja oppia, ettei sitä mikään kirjasta luettu tai videoitten katselu ikinä voi korvata.
  Minulta puuttuu se jokin, jota myös kunnianhimoksi kutsutaan.

  Itselleni riittää, että laumani on sovussa ja saa elää koiran elämää ja niistä huolehditaan ja niitä koulutetaan ja ennen kaikkea niitä rakastetaan sellaisena kuin ne ovat.
  Jotkut haaveet kaatuivat ja lisääkin kaatuu mutta silti olen saanut koirankouluttamisesta enemmän kuin ikinä osasin haaveillakaan.

  Tuo CM:n kouluttelu pitää osata laittaa omaan contextiin. Tuolla, jossa CM puuhailee on koiria miljoonittain. Koirien pito ja kaikki muukin koiriin liittyvä on hyvin kaukana meidän omasta koulutusmaailmastamme.
  Olen saanut seurata virkakoirien kouluttamista, ollut mukana treeneissä ja ne koirat hakkaavat taidoillaan ihan kaikki meidän kotisesset. Ei ihme, että ohjaajat luottavat enemmän omiin koiriinsa kuin "pelastuskoiriin" kaikkine killuttimineen.
  Operanttina kouluttavat hajuputkistossa hajuja ja naksun käyttö on yllättävän pljon käytössä virkakoirienkin koulutuksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän ketä tarkoitat ja kunnioitan myös suuresti. Muuten muuten kommentin pointti hukkui. CM:n kouluttelu ja poliisikoirien koulutus ei liene vertailukelpoisia, CM korjaa pahasti pilalle menneitä. Hänen henkinen vahvuus ja koko olemus on vain jotain sellaista jota en ole muualla nähnyt, kadehdittavaa.

   Poista
 3. Kiitos anteeksipyynnöstäsi!

  Kysyit, miksi koiralla teetetään sellaista, johon sillä ei ole fyysisiä edellytyksiä. Anskulla nimenomaan oli fyysiset edellytykset omaehtoisella vauhdilla tehtyyn suoritukseen ja sen takia vauhtia ei haluttu nostaa millään tavalla. Videolla näkyvä suoritus ei vaadi sen kummempaa fyysistä suoriutumista kuin tavan lenkkeilykään. Aktiivisesti treenatulle koiralle treenaamisen lopettaminen yhtäkkiä ei ole koiraa kohtaan oikein, jollei lopettaminen ole välttämätöntä. Koiran omaan tahtiin ja ilman pakkoa tapahtuva treenaaminen on koirille mukavaa aktivointia.

  Operantti koulutustapa eroaa monesti sen verran perinteisestä tavasta tehdä, että aina katsojan ei ole helppoa tunnistaa koulutusvaihetta, jollei tunne miten operantissa koulutustavassa edetään. Silloin saattaa erehtyä luulemaan esimerkiksi vielä hitaalla vauhdilla tehtyä tekniikkatreenia kokonaisesta liikeketjusta kisavalmiiksi suoritukseksi.

  Valitettavasti tekstisi perusteella on vaikea ymmärtää, että kritisoisit vain operanttia koulutustapaa. Yksilöit minut tekstissäsi ja viittaat minuun esimerkiksi näin: ”Ihan suoraan sanottuna suoritus on niin huono etten viitsisi videota julkaista jos maksua vastaan koiria kouluttaisin.”

  Mikäli hyvien tapojen vastaisesti nostaa yksittäisen ihmisen videot arvostelun kohteeksi, ja julkaisee jotakin olematta varma mitä tässä tapauksessa esimerkiksi videossa tapahtuu ja mihin siinä pyritään, kannattaa ottaa yhteyttä ja kysyä. Sillä tavoin välttyy väärinkäsityksiltä.

  Lisäksi tulee muistaa, että ihmiset kouluttavat koiriansa myös muista syistä kuin tavoitellakseen pk-lajeissa tyypillisiä ihannesuorituksia. Eikä muunlaisiin päämääriin pyrkivää harjoittelua voida mielestäni pitää sen vähempiarvoisena.


  Tässä vielä yksi linkki, josta pääset lukemaan lisätietoa positiivisesti koulutetuista poliisikoirista:
  http://positivepolicedogs.wordpress.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, uskalsin ottaa sinut esimerkiksi kun pidät maksullisia koulutuksia ja olet tunnettu operantin-tyylin kouluttaja. Liikkeestä olen edelleen erimieltä koska koira ei näyttänyt siitä mitenkään nauttivan. Taas jos operantti yleistetään ainoaksi positiiviseksi koulutukseksi niin nyt ollaan siinä pointissa joka kirjoituksesta ei tainnut löytyä. Operantin tyylin kouluttajat teilaavat muut tyylit, yleistävät muiden käyttävän rangaistuksia ja pakote tarkoittaa sitä että koiran on pakko tehdä jotain. Varmasti 99,9% kouluttavista kouluttaa positiivisen vahvistamisen kautta nykyisin. Ainakin menestyvistä kouluttajista.

   Poista
 4. CM on mielestäni täysi feikki. Puhua hän osaa mutta nuo hänen videonsa ovat sellaista, johon en vain usko. Tuhansista valitaa ja otetaan päältä ne, joilla tuetaan hänen puhumistaan.
  CM:n vahvuus on vain hänen sanoissan ja esiintymisessään. Jos sitä kadehtii, niin siihen on helppo päästä.
  Todelliset kouluttajat ovat ihan muualla kuin CM:n videoilla ja jutuissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hyvä että on erilaisia mielipiteitä :) Mä en CM feikiksi sanoisi, showtahan nuo ohjelmat kyllä on. Mutta onhan eriasia kouluttaa koira pennusta asti, kuin korjata toisen pennusta asti pilaamaa. Eli en vertaisi itse kouluttamista keskenään.

   Poista