tiistai 10. kesäkuuta 2014

Fyssari ja urheilu

Roni kävi fyssarilla eilen. Päätimme siis hylätä osteopaatit jne niille jotka uskovat niihin ja lähteä perinteisin keinoin jatkamaan ronin tutkimista. Rtg-kuvathan oli puhtaat ja ortopedi ei koirasta vikaa löytänyt. Nyt oli fyssarin vuoro ja se 45min ajan väänteli jä käänteli, kävi koiran jokaisen nivelen läpi, ääriliikkeet, aristukset jne. Ja hänen mielipiteensä on että koira on täysin terve.

Kaikki nivelet liikkuu normaalisti, selkä ehkä hieman enemmänkin, välilevyt normaalin elastiset eikä mitään aristuksia missään. Ainut mistä hän sanoi että selkä on liikkuva ja lannerangan toiseksi viimeisessä välissä hieman löysyyttä. Nämä kaksi kipukohtausta hän arveli johtuneen tämän löysän nivelvälin fasettilukosta. Johon omatkin epäilykseni johtivat. Oikeastaan mikään muu ei voi selittää niin lyhytaikaista kiputilaa joka kuitenkin akuutisti on todella kipeä mutta 15min päästä normaali.

Tilannetta lähdetään korjaamaan treenaamalla vatsa- ja selkälihaksia 6vk lihaskuntokaudella. Sain myös ohjeet kuinka aktivoida pienet selkälihakset käyttöön ennen treeniä jolloin lihakset ovat heti alusta valmiita tukemaan selkää. Nämä kohtaukset kun ovat molemmat tulleet treenien alussa. Lihastreeniksi valikoitui hiekkamontulla mäkitreeni. Mahdollisimman jyrkkä ja pehmeä mäki jota kuutisen kertaa ylös- ja alas. Jos pallon tms perässä niin esine heitetään tottakai aina alhaalta ylöspäin.

Mietimme hetkisen kuinka sovitamme nämä lihaskuntotreenit meidän lajitreeneihin. Tulimme tulokseen että 2 treenipäivää ja 1 lepopäivä on rytmi, lepopäivänä voi käyttää vaikka uimassa palauttelevana liikuntana. Raskasta kyllä ja muistuttikin että syksyllä viimeistään on pakko pitää pidempi täyslepo. Suunnittelinkin vuoden treenit nyt 3kk jaksoihin. Eli vuoteen mahdutamme 4 lihaskuntokautta, 4 kevyempää tekniikkakautta ja 3 täyslepokautta. Näin kisaaminen onnistuu kesken treenikauden ja rytmitys osuu ensikesälle hyvin sekä koira saa tarvittavat levotkin välissä.

Tästä aiheesta tulikin mieleen että kuinka moni aktiivisesti harrastava ja kisaava oikeasti miettii miten koiraansa treenaa. Vaan puurtaa metsälenkkien voimalla treenaa lajinomaisesti ympäri vuoden. No, nyt aloitetaan treenirytmitys tänään kunnon aksatreenit, huomenna sit montulle.

1 kommentti:

  1. Moikka,

    osaatko auttaa/neuvoa tässä treenirytmityksessä? Miten käytännössä (aktiivisesti) harrastavaa koiraa pitäisi liikuttaa/treenata? Mitä tarkoittaa pidempi täyslepo? Saako kysyä miten olet suunnitellut omat treenit? Oman harrastuskoiran liikutus tuntuu vähän päämäärättömältä ja neuvoja kysellessä ohjataan lähinnä luennoille ja kursseille..

    VastaaPoista