tiistai 3. lokakuuta 2017

Nöyrä saa olla muttei nöyristellä

Ilona täytti eilen 10kk. Ilonan kanssa aloiteltiin agilityn hallikausi, ylipäätään nyt starttaa agilityn treenaaminen. Mä en itse koe että treenaamista kannattaa aloittaa kovinkaan aikaisin. Koirat on niin nopeita oppimaan ettei niitä kannata keskenkasvuisena rasittaa kovinkaan paljon ja nopeasti ollaan tilanteessa jossa ei päästä liiemmin etenemään. Nyt ollaan murroksessa, voisi sanoa että murkkuiän kynnyksellä. Mörköilyä on mutta ilona alkaa selkeästi enemmän seistä omilla jaloillaan. Se on terävä ja vilkas joten mikään asia siltä ei jää huomaamatta. Ja se reagoi kaikkeen outoon murinalla tai haukkumisella. Tuohon en isommin ole aikaa uhrannut, jättänyt enemmän huomiotta ja kuitannut lähinnä "höh ku oot hölmö" tyyppisellä lausunnalla.

Hallin pihalla olikin vakava paikka. Pimeää, outo paikka, ihmisiä ja koiria kulkee moneen suuntaan ja hallista kantautuu koirien vinkuminen ja haukkuminen. Joka on käynyt isomman aksahallin pihalla, tietää mistä puhun. Mä onneksi osaan sulkea tuon ärsyttävyyden korvistani, inhoan koirien ääntelyä tarpeettomasti enkä suo moista käytöstä omilleni. Ilona on tuon suhteen opetuksessa, se nimittäin kuumuu jo kentän reunalla. No siis pihalla piti haukkua vähän joka suuntaan, sisälle mennessäkin piti vielä puhista. Vähän aikaa vain katseltiin muiden hommia ja ilona rentoutui, sitten hain kontaktia muutaman kerran ja ilonahan innostui. Pohjaton ahneus on hyvä juttu.

No siitä ilona pääsikin kentän reunalle koukkuun kiinni, siihen se on tottunut jo paimennuksessa vaikka alkuun vähän vikinää olikin. Vähän yritin katsoa muiden tekemisiä niin johan ilonakin yhtyi kuoroon. Kerta sanominen riitti, sen jälkeen ei paljon huudellu. Herkkyys ja nöyryys on sillai mukava juttu. Aluksi tehtiin ihan hihnassa pikkujuttuja, hihna häiritsee ilonaa vielä. Siksi se ei oikein keskittynyt ja olikin mielummin lähdössä. Siksi mietin voinko päästää vielä irti. Treenikaverini siihen kuittasikin että eikö se jumaloikaan sinua? No höh, paimennankin sen kanssa niin eiköhän tuo vapaana hallinnassa pitäisi hallissakin pysyä :)

Otin sit yhden hypyn siihen reunalle että kokeillaan nyt tuleeko mitään näin eka kerralla. Niin se vaan kolmatta kertaa elämässään, kovassa häiriössä toisen suorittaessa rataa vieressä teki hienoa irtoamista hyppylle. Se kohdisti paremmin kuin aiemmin ja jopa asennetta oli jo vähän mukana. Sittenhän hoksasin että videotahan on saatava. Koira maahan ja puhelinta virittelemään, tätä ei ilona kestänyt vaan oli lähdössä radalla juoksevan collien perään. Tiukka käsky "ilona EI, TÄNNE" sai sen palaamaan kyllä takaisin mutta vei samalla parhaan terän videoidusta treenistä. Mutta loppujen lopuksi mentiin vielä pari kertaa putkesta joka on ilonalle aika inhokki vielä.

Ilona tekee hienosti minulle, on hyvin nöyrä muttei se sentään nöyristele. Se on hyvin toimintakykyinen ja pystyy tekemään jo nyt vaikeissakin paikoissa hyvää työtä. Saalis nyt ei ole edelleenkään auki, hallissa se ei leikkinyt oikeastaan ollenkaan vielä. Mutta nythän meillä alkaa vasta treenaaminen, hyvä aihio ja mieleinen edelleen. Kaikki tämä on ollut ennalta arvattavissa. Katsotaan vuoden päästä missä ollaan menossa.

Mutta pyrin kirjoittamaan tänne kaikki tärkeät treenit joissa raportoitavaa. Tämän tyypin koirien ohjaajat ovat monesti turhautuneita ja ihmeissään koirasta joka reagoi kaikkeen, ei leiki ja "kunnon" treenaaminen on vähissä. Siksi haluan kirjoittaa tätä auki jotta toiset ehkä saisivat toivoa tekemiseensä. Nyt on tärkeintä olla paineistamatta koiraa liikaa ja täydellinen musta-valkoisuus on tärkeää, harmaan sävyillä ammutaan itseä nilkkaan.

Video treenistä:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti