lauantai 25. tammikuuta 2014

Kokeenomaiset ja palkkaaminen.

Torstaisen treenivideoinnin myötä ja muutenkin, on herännyt ajatuksia kokeeseen valmistautumisesta. Olen alkanut suunnittelemaan ilmoittautumista kokeeseen. On kokeenomaisia liikkeitä, kokeenomaisia treenejä ja on motivaatio-ongelmia koiralla. Kaikenlaisesta tyylistä olen kuullut ja lukenut. Koira oppii tunnistamaan koetilanteen.

Koiran motivaatio ja innokkuus kokeessa. Koira ei mistään tiedä olevansa kokeessa, ohjaaja tietää ja se vaikuttaa koiraan. Jos koiran motivaatio ei riitä pitkiin suorituksiin, miten sitä treenataan? Mun mielestä ei ainakaan lisäämällä kokeenomaisia treenejä.

Käännetäänpä tämä ihmispuolelle, jos työntekijällä on huono motivaatio, miten sitä nostetaan? Teettämällä palkattomasti ylitöitä? No ei varmasti. Vaan nostetaan motivaatiota palkkauksen kautta, sidotaan palkka tulokseen tai yksinkertaisesti palkka pitäisi olla parempi että työn mielenkiintoisuus paranee. Koiralle annetaan nakki, sille heitetään lelu tai se saa repiä lelua. Harvalle koiralle tämä pelkästään on niin palkkaavaa että viitsisi ylitöitä painaa ilmaiseksi välissä.

Mun mielestä koiralla pitää olla todella hyvä motivaatio, eli se palkkaantuu hyvin, jotta sen kanssa voisi tehdä kokeenomaista treeniä paljon. Ja mikä se kokeenomainen treeni on. Teetetään useita liikkeitä putkeen palkkaamatta välissä, miksi? Kokeessakinhan koiran pystyy palkkaamaan joka liikkeen jälkeen, ei kuitenkaan nakilla eikä lelulla.

Tietyt koirat pystyy palkkaamaan laumavietillä, sen saattamisella päämäärään, eli ohjaajan hyväksyntä. Monille tämä ei riitä, tai ainakaan tekeminen laumavietin voimalla ei ole mitenkään voimakasta ja innokasta. Toinen tapa, jota jo avasin toisessa kirjoituksessa. Väistämiskäyttäytyminen on avainsana.

Hallinta luo painetta, paine on opetettu aktiiviseksi väistämiseksi ja väistämiskäyttäytymisen viettipäämäärä on rauha. Eli heti kun koira otetaan vaikka sivulle, se kokee painetta, se on silloin aktiivinen, odottaa terävänä seuraavaa liikettä ja suorituksen jälkeen se lasketaan kanavoinnin kautta rauhaan, eli paine poistuu kun se vapautetaan liikkeestä.

Kolmas, koirat joita ei kannata laskea pois hallinnasta. Vaan liikkeen jälkeen jatkuva hallinta turhauttaa ja aktiivisuus nousee taas sen kautta. Ja koira lasketaan rauhaan vasta kokeen lopussa.

Helppoa, ainakin teoriassa.

Kuinka moni tunnustaa ettei palkkaa koiraa juurikaan sivulletulosta verrattuna vaikka seuruukaavioon? Kuinka moni aloittaa seuraamisliikkeen aina perusasennon kautta? Kuinka moni muistaa vahvistaa liikkeelle lähtöä heti koiran reagoidessa oikein? Kuinka moni jatkaa pari askelta ja ajattelee vahvistavansa liikkeellelähtöä?

Jos koiraa on vahvistettu liikaa vain liikkeen loppupäässä, aiheuttaa esim sivulle käsky koiran vireen alenemisen kun se tietää että palkka tulee vasta jossain 20m päässä. Mutta kun treeneissä vahvistetaan erikseen perusasentoon tulemista, siinä olemista, liikkeelle lähtöä, seuruun paikkaa, käännöksiä ja pysähtymistä. On koiralla ketju jonka yhdessäkään kohdassa sille ei tule mieleenkään herpaantua kun juuri tästä voi tulla vahviste.

Eli seuraamisliike on rakennettu pätkissä, ketjuttamalla eikä sitä juurikaan sen enempää tartte tehdä "kokeenomaisena". Mutta kun perusta, siis palkkaus ja siitä palkkaantuminen on tehty huolella, on koiralla perusta, motivaatio joka kyllä kestää jokaisen liikkeen, kun ei ne niin pitkiä ole. Ja sama jokaiselle liikkeelle.

Eli minä en ymmärrä "kokeenomaisiatreenejä". Mun treenit on aina kokeenomaisia. Ohjaaja on passiivinen, koira aktiivinen. Liikkeet ketjutetaan hyvin pienistä paloista. Kun ketjun kaikki palat on vahvoja, ei koira tarvitse mitään kokeenomaisia erikseen. kun ei se edelleenkään ymmärrä olevansa kokeessa, muusta kuin ehkä ohjaajan erilaisesta käytöksestä. Ja jos tämä erilainen käytös on suunnattu tuottamaan aktiivisuutta, on kokeessa tekeminen melko varmaa.

Koirankouluttaminenhan on helppoa, vahvistetaan vain haluttuja asioita. Ja muistaa sen ettei ikinä voi vahvistaa kahta asiaa yhtäaikaa. Koira ei ymmärrä jos se saa palkan liikkeelle lähdöstä joka tapahtui kaksi askelta sitten. Se ei ymmärrä saavansa palkkaa hyvästä stopista joka tapahtui 2s sitten. Se ei ymmärrä saavansa palkkaa maahanmenosta joka tapahtui 2s sitten. Ne pitää vahvistaa juuri silloin kun ne tapahtuu.








3 kommenttia:

  1. peukku kirjoitukselle, hyvin kirjoitettu!

    VastaaPoista
  2. hyvin pohdittu ja ajateltu.. sitä kautta syntyy se hyvä tekeminen:)..

    VastaaPoista
  3. Positiivista kehitystä ohjaajalta, ajattelee mitä tekee :D

    VastaaPoista