lauantai 26. lokakuuta 2013

Talvikausi

Eilen aloitettiin talvitreenit, tai ei ne vielä olleet kuin irtovuoro, kiinteä vuoro alkaa enskuun puolella. Mutta olihan meillä kiva treenihalli. Dogantti-areena on kumirouhetekonurmipintainen lämmin halli. Hallissa odotustila, wc ja riittävän tilava treeneihin, vaikkei kisakokoinen olekaan.

Lainaan ratapiirroksen taas tuolta Hennan blogista, en jaksa piirrellä.Aistin ronista jo radalle tullessa että pojalla on virtaa tauon jäljiltä. On se vaan niin ihana koira agissa. Hermo pitää, on hiljaa, ei häslää mutta menee piru lujaa. Varsinkin tuolla tekonurmella, pito on aivan mahdoton ja kimmoisa pinta auttaa ponnistuksissa. Aluksi tuntui että koira tulee ihan silmille ja mä jään seisomaan. Mut äkkiä mää tuntuman sain ja treenit meni yllättävänkin hyvin.  Eka kokeilin alkuun sellaista että otin jollain niisto-persjättösysteemillä koiran 3 esteeltä, se toimi ihan hyvin. Toisella kierroksella tehty jaakotus ja koiran kierrättäminen pidempää kautta vasempaan käteen oli kuitenkin luonnollisemman tuntoinen. Mutta molemmat vaativat sen että koira otti 2 esteen vaikken ollut itse linjassa siihen eikä se kertaakaan tullut ohi siitä. Me ollaan editytty juuri tässä, riittää kun näytän esteen.

Kepit löytyivät hyvin molempiin suuntiin, 3-4 väliin joutui vähän vekkaamaan, muuten olisi tullut liian paha kulma, näihin lisää treeniä. 4-5 väliin sain ottaa rauhassa etäisyyttä pujottelevaan koiraan, ei häiriinny ja pujottelee loppuun. 5 putkea kokeiltiin molemmin puolin. Alkuun kävin hakemassa koiran putken ulostulosta johon ehdinkin loppujen lopuksi. Toiselta puolelta epäilin että kääntyykö koira putkelta oikeaan suuntaan mutta treenikavereita katsoessa huomasin että kun vain liike jatkuu kohti 6 niin kääntyy ja kääntyihän se.

Lopuksi teimme rataa vielä väärinpäin, eikä siinäkään mitään ihmeellistä ollut. Mikähän lie on ohjauksen nimi mutta jos koira "vipataan" takaakierrolle ja niistontyyppisestä vedetään se siitä mukaan. (joku voisi oikeasti vastata tähän? Takaakierto jaakotuksen tyyppisesti.) Tämä tuottaa meille vaikeuksia. Roni ei lukitse takaakiertoa ja tekee esteelle kiellon kun minä lähden liikkumaan pois alta. Treeniä lisää ja koiralle varmuus että mennään sinne mihin näytetään. Muutenkin tärkeää nykyään on hillitä itsensä ettei reagoi vääriin esteisiin, ronille pitää saada itseluottamusta että se uskaltaa suorittaa esteitä pienimmästäkin vihjeestä.

Mutta kokonaisuutena olen tyytyväinen edistymiseemme. Ohjaukset on luontevampia, olen oppinut käyttämään omia vahvuuksiamme enkä kaadu liikkumisen tai motoriikan rajoituksiin. Roni on oppinut hienosti lukitsemaan esteitä mun sijoittumisesta tai liikkeestä huolimatta eikä reagoi enää niin herkästi. Usko on noussut että nopeaa koiraa voi tämmöinen hidaskin ohjaaja ohjata edestä. Odotan talven treenejä innolla, mää tiedän että me opitaan tää. Ja tavoitteet on lyöty ylös, todella ylös. Roni on ihan mahtava koira, omilla vahvuusalueillaan. Tokon ja pk-puolen tavoitteet on laitettu syrjään. Treenataan kyllä mutta ilman paineita tai tavoitteita.

Törmäsin taas "mielenkiintoiseen" yhdistelmään joka on astutettu. Täysin näylinjainen astutettu täysin työlinjaisella. Olen tehnyt päätöksen etten enää puutu toisten asioihin. Kantakoot kasvattajat vastuunsa pennuistaan  Mutta kyllä mua ihmetyttää. Narttu on kasvattajan toimesta hylätty jalostuskäytöstä mutta omistajan pitää pennut teettää. 2 hylättyä luonnetestiä ja hermot miinuksella. Koiran nähneet sanovat ettei luonnossakaan ole sen parempi. Hyväntuntoinen uros saattaa tuottaa hyvääkin, tai sitten tulee jotain aivan kauheaa. Mutta en uskaltaisi ottaa riskiä, voi pahimmillaan tulla melkoisia hermoheikkoja kaahottajia. Mutta, mitä enemmän tietää noista, sitä enemmän alkaa v*tuttamaan. Lopetan seuraamisen, lopetan arvostelun, se on kuin taistelisi tuulimyllyjä vastaan. Toivottavasti pennun ottajat tietävät mitä tekevät. Mutta ei siinä tilassa, vihreänä, ajattele selkeästi. Pentu otetaan mistä saadaan ja myöhemmin kärsitään. Ja tämä ruokkii "kasvattajia" joilla ei ole moraalia, aina ne pennut johonkin saa menemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti